Achiziționarea unui automobil second-hand poate fi un proces captivant și uneori complicat, mai ales pentru cei care se confruntă cu această sarcină pentru prima dată. Prin urmare, este important să ai o înțelegere a principiilor de bază în alegerea și achiziționarea unui automobil second-hand pentru a evita potențialele probleme în viitor. Cum să alegi un automobil cu kilometraj? Un începător în acest domeniu are nevoie de sfaturi care să îl ajute să facă alegerea corectă.
Stabiliți nevoile Dvs
Primul sfat important. Înainte de a începe căutarea unei mașini, stabiliți nevoile de bază. Mulți nu își dau seama ce automobil se potrivește cu adevărat capacităților lor reale și pot avea dificultăți majore, în special dacă este vorba despre achiziționarea unei mașini în leasing sau credit. Luați în considerare de câte locuri aveți nevoie, ce funcții sunt importante pentru dvs, ce putere de motor preferați și cât de mult sunteți dispus să cheltuiți pentru achiziționare și întreținere.
Studiați piața
Cercetați piața autoturismelor second-hand pentru a înțelege care mărci și modele sunt cele mai fiabile, care au o reputație bună în ceea ce privește întreținerea și care vă satisfac nevoile și bugetul. Folosiți resurse online, cum ar fi site-urile de anunțuri auto și forumurile, unde utilizatorii își împărtășesc experiența lor. În Republica Moldova, liderul necontestat în selectarea autoturismelor second-hand online este resursa 999.
Verificați istoricul automobilului
După ce ați întocmit o listă de potențiali candidați pentru achiziție, este necesar să vă întâlniți cu vânzătorul – fie proprietarul real, fie, adesea, angajații marilor parcuri auto unde sunt oferite diverse opțiuni de la diferiți proprietari.
Înainte de a lua o decizie finală, verificați întotdeauna istoricul pentru a afla despre proprietarii anteriori, starea, kilometrajul și istoricul reparațiilor. Acest lucru vă va ajuta să evitați achiziționarea unui automobil cu probleme ascunse.
Nu uitați să verificați toate documentele automobilului, inclusiv certificatul de înmatriculare, asigurarea, certificatul de înregistrare tehnică și istoricul de service. Asigurați-vă că toate documentele sunt în regulă și că automobilul nu are nici o restricție legală sau financiară.
Efectuați o inspecție a vehiculului
Când inspectați, acordați atenție tuturor detaliilor sale. Verificați caroseria pentru deteriorări, starea interiorului, funcționarea motorului și a altor sisteme. Dacă nu sunteți sigur de cunoștințele dvs., luați cu dvs. un mecanic auto cu experiență sau un specialist în mașini second hand.
Asigurați-vă că mașina dvs. este inspectată complet de un mecanic în care aveți încredere. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a evalua manevrarea, confortul și starea generală a acestuia. Acordați atenție oricăror sunete, vibrații sau comportament neobișnuit al vehiculului pe drum.
Cumpărarea unei mașini second hand din străinătate
Sfaturile prezentate mai sus se referă la cum să alegeți mașina uzată potrivită la nivel local. Dar piața mașinilor rulate cu avarii se dezvoltă dinamic și din platformele mari de tranzacționare din SUA și Europa. Mulți oameni speră să cumpere și să restaureze o mașină bună, ușor deteriorată în țările occidentale, astfel încât prețul final să pară mult mai atractiv decât cumpărarea unei mașini second hand pe piața internă. Și într-adevăr acest lucru este foarte posibil, dar necesită fie o înaltă competență personală a cumpărătorului, fie asistența calificată a unui intermediar – o companie care se ocupă cu achiziționarea unei mașini, livrarea acesteia, vămuirea și alte proceduri logistice, legale și financiare. În același timp, cumpărarea unei astfel de mașini implică întotdeauna riscuri suplimentare, deoarece în acest caz o inspecție detaliată este imposibilă și, într-un sens, este întotdeauna cumpărarea motanului în sac.